Hae tästä blogista

tiistai 31. maaliskuuta 2015

Rahkapullat



Viikonloppuna tein rahkapullia tavalliseen puolen litran pullataikinaan. Siis ensi leivotaan pikkupulliksi, kohotetaan ja painetaan jauhotetulla lasin pohjalla syvennys täytettä varten.

Täytteenä oli sitruunarahkaa (250 g), johon sekoitin yhden munan ja ½ dl sokeria. Täytettä riitti noin kahteeenkymmeneen pullaan. Lopuista leivoin vaniljakierrepullia ja kieritettyja sitruunarahkapullia.

tiistai 3. maaliskuuta 2015

Banaanijuustokakku


Olen tässä helmikuun ajan vääntänyt leivonnassa banaanien kanssa ja nyt viimein olen tyytyväinen lopputulokseen.

Halusin tehdä banaanisen juustokakun, mutta ensimmäisestä yrityksestäni ei jäänyt tuleville sukupolville muuta mainittavaa kuin keittämäni banaanihillo. Kakku ei hyytynyt ja lisäksi korjatakseni  kinuskista marmorointia tein kaupan kinuskikastikkeesta kuorrutteen, joka kuitattiin kommentilla: "kumimainen." Sen verran maku jäi kaivelemaan, että en halunnut vielä antaa periksi tässä banaanijuustokakku-projektissa. Tässä kuva ensimmäisestä kakusta, joka ei siis hyytynyt.



Kaiken kaikkiaan olisi varmaan ollut suotavampaa pitäytyä herkuttomassa helmikuussa, koska mikään leipomukseni ei osunut nappiin. Kokeilin muruista banaanipiirakkaa - en tykännyt.


To do-listallani oli ollut pitkään seitsemän minuutin kakku ja panostin siihen jopa  Da Capoilla, mutta kakku jäi vuokaan kiinni. Siis korjattiin kuorrutteella.


Mausta en tunnistanut Da Capoa, vaikka kuinka yritin ja muutenkin kakku ei ollut koostumukseltaan minun makuuni. Mutta lopulta vaikeuksien kautta voittoon. Joskus on hyvä tarkistaa, mihin suuntaan vatkaimen nappuloita asettelee, kun katsoo peilikuvana:




Tässä kuitenkin ohje banaanikakkuun, jonka mausta todella pidän.

Keittelin banaanihillon edellisenä iltana, jotta se ehti kunnolla jäähtyä. Ensimmäiseen kakkukokeiluun hillo onnistui mielestäni paremmin, mutta tässä toisessa hillossa lopuksi pyöräytyin vielä sauvasekoittimella, koska eka kakussa sattumia oli mielestäni liikaa. Sauvasekoitin sai aikaan sen, että hillo muistutti enemmänkin muussattua banaania, mutta kakun rakenteessa se oli huomattavasti parempi.

Banaanihillo (alkuperäinen ohje täältä, itse en siis laittanut vaniljasokeria)

4 kypsää banaania
2 1/3 dl sokeria
½ sitruunan mehu
1 dl vettä 

Paloittele banaanit noin sentti kertaa sentti kokoisiksi kuutioiksi ja laita ne kattilaan. Lisää joukkoon muut aineet. Kuumenna ja anna kiehua hiljalleen välillä sekoittaen noin 10-15 minuuttia. 


Pohja (pohjan alkuperäinen ohje täältä)

Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla pingottamalla pohjan ja reunan väliin leivinpaperi.

120 g voita
60 g tummaa suklaata
1,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 munaa 
1,5 dl vehnäjauhoja


Sulata paloiteltu suklaa ja voi kattilassa miedolla lämmöllä välillä sekoittaen. Kun suklaa on sulanut, ota pois levyltä, lisää sokeri ja vaniljasokeri. Lisää munat yksitellen sekoittaen. Lisää vehnäjauhot suklaaseokseen ja sekoita tasaiseksi.

Paista 175 asteen lämmössä uunin alatasolla n.15 minuuttia. Pohjan on tarkoitus jäädä  hiukan tahmeahkoksi, joten älä paista sitä liikaa.

Irrota irtopohjavuoan reunus ja pese se, sekä anna pohjan jäähtyä.


Laitan täytteeseen itseäni varten myös tuotteiden merkit.


Täyte
1 rasia maustamaton tuorejuustoa (Viola HYLA, 200 g)
1 prk maitorahkaa (Maitokolmio 0,3 %, 250 g)
2 dl vispikermaa
3 dl edellä mainitulla ohjeella keitettyä banaanihilloa
3 dl Smoothieta (Semper-lastenruoka, banaani-mango)
7 liivatetta
2 rkl Smoothieta (Semper-lastenruoka, banaani-mango)
2 rkl vettä
sokeria en tosiaan laittanut ollenkaan

Pane liivattteet likoamaan kylmään veteen noin kymmeneksi minuutiksi. Vispaa kerma vaahdoksi. Sekoita keskenään ensin banaanihillo ja Smoothie. Sen jälkeen tuorejuusto ja rahka. Lisää siihen banaanihillo-smoothie -seos ja kermavaahto lopuksi. Sekoita kunnolla. Kuumenna vesi ja smoothie kiehuvaksi. Lisää liivatteet. Anna hieman jäähtyä. Sekoita täytteen joukkoon juoksevana norona.


Anna hyytyä vähintään neljä tuntia. (Itse käytän aina reunakalvoja.)


Koristeluun paistoin banaaniviipaleet ja sulattelin muutaman palan tummaa suklaata. Makuun tuli mango yllättävän voimakkaasti, mutta pidin kokonaisuudesta. 


Siis maukasta maaliskuuta!